Katsudon
Katsudon är en populär rätt i Japan som jag nog skulle vilja kalla för husmanskost fast i Japan. Enligt mig är det även fantastiskt gott och är inte bara god, utan väldigt kul att tillaga som går till på två olika sätt! Fritera och om jag får välja ordet själv, Ångkoka.
Efter säkert ett halvårs väntan så gjorde jag äntligen min första Katsudon. Som ett stort fan av youtube kanalen CookingWithDog fick jag med hjälp av Francis, värden av kanalen, tillsammans med den mysteriska Japanska Kocken en väldigt bra vägledning hur jag tillagar Katsudon. Receptet finns i youtubeklippets beskrivning.
Förutom det så fann jag ett relativt enklare recept på svenska och med ingredienser som vem som helst kan ha hemma. Detta fastnade jag lite på då i CookingWithDog används vissa ingredienser som man vanligtvis inte har hemma eller hittar, men man får bara tänka till lite, se möjligheterna vad man kan byta ut och använda istället, låta sinnet vara öppet helt enkelt ( ^ w ^ )
Receptet jag använde för att göra Katsudon: http://www.kokaihop.se/recept/katsudon
Receptet som jag länkat står som standard på 4 personer, dock använde jag mig av måtten för Katsudon hos CookingWithDog
Receptet jag omvandlade och gjorde om en aning i mått.
Friterad fläskkotlett (för 1 person)
1 st benfri fläskkotlett
1 st ägg
Panko/ströbröd (ska testa panko nästa gång)
Vetemjöl
Olja att fritera i
Salt & peppar
Löksås (för 1 person)
½ - 1 st gul lök
½ dl vatten
1 msk Sake
1 msk soja
1 msk socker
1 st ägg
Bladpersilja, eller Mitsuba persilja som jag själv föredrar och som CookingWithDog använder
Mitsuba persilja kanske inte finns överallt att köpa, dock är det väldigt enkelt att köpa fröer i någon fröbutik, enklast finner du det på internet; exempel impecta.se
Det är enkelt att odla och är inte sådär krusig som vanlig persilja är, utan Mitsuba persilja är en bladpersilja med platta blad. ( ^ _ ^ ) dessutom är smaken mycket mildare och något annorlunda från vanlig persilja vi använder här i Sverige.
Mitt resultat med en inte allt så bra mobilkamera och med en förliten skål och dåligt upplägg xD

Katsudon lät jag garanterat