Pepparkaksstek

En stor favorit i familjen är ett recept som varit med oss sedan jag var liten. I början var det älgstek som gällde, och har man chansen att få en älgstek så rekommenderar jag verkligen det här receptet.
Har man inte någon älgstek kan man ta en helt vanlig stek. Det är lika gott, och detta serveras till potatis och gärna gelé eller äppelmos.
 
 
ca 4-6 personer
Ingredienser

1-2 kg benfri fransyska eller älgstek
2 msk margarin till bryning
2 vitlöksklyftor

1-2 tsk salt
3 krm svartpeppar
3 krm riven muskotnöt
3 krm kanel
¾ krm kryddnejlika

3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 msk vetemjöl

Gör så här:
Blanda kryddorna och gnid in i steken. Bryn steken i margarinet i en gryta så steken får fin färg och fyll på därefter med 2 dl vatten + vitlöksklyftorna och bräsera steken färdigt på låg värme.
Tag ur steken ur grytan och lägg på ett fat för uppskärning. Använd skyn med att blanda i grädden och crème fraichen och red ut med mjölet.

Skysåsen blir riktigt krämig och go med smaken av kryddorna du gned in köttet med. Mums~!! ( > w < )


Kommentera här: