Ingefära Karameller

Att göra egna hemmagjorda hårda karameller är både spännande och kul att göra, ibland lite svårt och knepigt, men det går alltid åt något håll ( ^ u ^ )
Idag testade jag mig fram att göra mina egna Ingefära karameller, hårda karameller med smak av ingefära, som är en smak som jag Älskar. Kommer jag över Ingefära karameller i butiker eller marknader är det ett självklart val för mig. Alla kanske inte tycker om det, men det är en gammal klassikar som funnits länge.
 
Är du nyfiken på att göra karameller så finns det jättebra satser hos Panduro ← *länkad*
 
 
Ingredienser:
  • ½ dl vatten
  • 225 gram Strösocker
  • 63 gram Druvsocker
  • 1 msk Ingefära, pulver/mald
Saker du behöver utöver karamell-ingredienserna:
  • Teflonväv för bakning
  • 2 Degskrapor
  • Sax
  • Matpensel
  • Matolja
  • Bakplåtspapper
  • Florsocker
  • Potatismjöl
  • Skyddshandskar (exempel diskhandskar)
 
Gör såhär:
 
Förberedelser:
  1. Börja med att mäta och väga upp vatten, strösocker, och druvsocker. Häll det i en tjockbottnad kastrull.
  2. Mät upp mängden Ingefära.
  3. Lägg ut Teflonväven på den arbetsyta du ska arbeta på efter att sockermassan har kokat upp. Ett tips är att pensla ut matolja på arbetsytan och sedan lägga tyfflonväven på så slipper du problemet att pappret rör sig när du arbetar sockermassan.
  4. Häll upp några matskedar matolja i ett glas och pensla degskraporna en aning med matolja, så väl saxens knivblad. Detta för att undvika att sockermassan fastnar.
  5. Lägg ut pakplåtspappret där de färdiga karamellerna får ligga torrt.
  6. Blanda 2/3 Potatismjöl och 1/3 florsocker för finishen av karamellerna. Detta är till för att karamellerna inte fastnar och klibbar ihop.
  7. Ta på dig skyddshandskarna. Själv använder jag mig av diskhandskar som sitter bra på händerna och är lite tjockare än vanliga skyddshandskar i gummi. 
Karamelltillverkning:
  1. Ställ kastrullen med strösocker, druvsocker, samt vatten på spisen, utan att röra om, i medelhög värme med termometer i som mäter temperaturen. Lägg lock på tills det börjat koka i sockermassan!
  2. Låt koka tills sockermassan är ungefär 155-165 C° (162 C° är lagom)
  3. Stäng av spisplattan, lägg termometern åt sidan, och häll ut sockermassan på teflonväven.
  4. Vänta i 30-60 sekunder innan du använder dig av degskraporna och viker massan in mot mitten. Upprepa några gånger tills massan börjat bli en aning trögare.
  5. OBS! Du kan behöva pensla på mer matolja på degskraporna så massan inte fastnar!
  6. Häll ut Ingefärapulvret i mitten av massan och börja vika sockermassan över ingefäran. Du blandar ut ingefäran med att vika ut det. Fortsätt att vika tills du får en jämn färg.
  7. OBS! Sockermassan stelnar ganska fort så det gäller att jobba effektivt med att vika.
  8. När massan inte är allt för varm kan du ta i sockermassan och dra ut, vika ihop, och repetera.
  9. När ingefäran är väl utblandad drar du ut sockermassan i lagom tjock stav och klipp i lagom stora bitar med saxen. Låt karamellerna svalna helt på det torra bakplåtspappret.
  10. När du har klippt upp hela sockermassan och karamellerna har svalnat kan du strössla eller sikta ut potatismjöl och florsockerblandingen över karamellerna. Rör om karamellerna tills de har en svagt mjölig yta.
  11. Klart!
Det krävs en aning av effektivt arbete, och att förbereda sig innan man sätter igång är alltid ett Plus!
Du behöver dessutom inte bara göra karameller, utan du kan göra klubbor istället.
 
Perfekta gåvor att ge bort, när som helst! ( ^ w ^ )

Kommentera här: