Munkar/Doughnuts

Igår fann jag flera recept ute på det vida nätet som såg ut som detta jag tipsar om idag och det blev... SÅ GOTT!! Smakar precis som de jag kan få köpt här där jag bor ( > w < )
Tyckte det var väldigt enkelt att göra och att dekorera gör ju saken bara roligare ( ^ u ^ )
Som ett extra plus av hur nöjd jag blev med bakverket så dök även ny nummret av BAKA ner i brevlådan~!! Även där med ett Donut/Doughnut/Munk recept med saffran i. Är inget fan av saffran, men det kliar åter igen i fingrarna att testa receptet :)
 
 
Källa: Matklubben.se (direktlänkad till receptet) 
Antal: ca 20-30 stycken (25 stycken: ca 171 kalorier per munk utan dekoration)
Ingredienser:

100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ paket jäst
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
4 äggulor
ca 1 liter vetemjöl 

Alternativ till dekoration:
Strösocker (du kan smaksätta sockret med t.ex. kardemumma)
Smält choklad 
Strössel
Kokos
Hackad mandel eller hasselnötter
Glasyr
 
Gör såhär:
Smält smör och värm tillsammans med mjölken till 37 grader (fingervarmt). Blanda jästen med degvätskan. Tillsätt de torra ingredienserna och till sist äggen. Blanda till en slät (men lite klibbig) deg.
Låt jäsa 1 timma.
 
Kavla ut degen tills den blir ca 1 cm tjock.
Stansa ut munkarna med ett glas eller en kakutstickare, samt stansa ut mittenhålet i munken med en mindre kakutstickare, eller med en flaskas flasköppning.
Låt jäsa 30 minuter.
 
Värm frityr eller rapsolja till 180 C° och fritera munkarna gyllenbruna på båda sidorna. Vänd runt munkarna till och från så de jäser jämnt på båda sidor medan de friteras.
När munkarna är klara, lägg munkarna på ett galler och låt svalna eller vänd munkarna i exempel strösocker innan munkarna läggs på galler.
 
Dekorera efter smak och tycke och bara Njut~!
 
Tips!
~ Fyll kastrullen med olja så de täcker munkarna som blir cirka 5 cm höga under friteringen.
~ De små runda bitarna som blivit efter munkarna fått sitt hål i mitten är jättebra att testa sig fram med i början av friteringen, så väl väldigt goda och lagom stora som en "mini fika".
 
Blandade strösocker och kardemumma som jag vände runt munkarna med direkt efter fritieringen och det blev SuperGott!
 
 

Kommentera här: