Budapestrulle

En favorit som min mormor bakade när jag var liten och jag mindes att jag bjöd på i skolan när jag var yngre. Vad jag minns var det inte riktigt vad mina klasskamrater tyckte var allt för gott, inte lika gott som jag själv tyckte åtminstone, men även idag har det blivit en favorit! Inte bara äta den, utan även Baka den! ( ^ v ^ ) väldigt kul att göra, väldigt snabb att göra också, och väldigt uppskattad av både stora och små.
 
 
Källa: Kommer tyvärr inte ihåg vart jag fick receptet ifrån
Antal: ca 10 pers
Ugn: 175° - mitt i ugnen, ca 25 minuter
Ingredienser:

6 äggvitor
3 dl socker
100 gram Hasselnötter
50 gram Marsanpulver
6 dl vispgrädde
2 burkar mandarinklyftor

Alternativ till dekoration:
Smält choklad 
Mandarinklyftor
Vispgrädde
(Eller som jag gjorde, Maltesers chokladkulor, som mer var att dölja en otroligt dålig gräddspritsning) ( > w < )''
 
Gör såhär:
Marängen:
Börja med att separera äggvitorna från äggulorna. Vispa där efter upp äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla bunken upp och ner när det är tillräckligt vispat utan att det rör sig. Vänd ner sockret där efter.
Hacka fint eller kör hasselnötterna i en mixer, väg upp och blanda marsanpulvret med hösselnötterna. Vänd ner i marängsmeten.
Fyll en spritspåse eller en vanlig plastpåse med marängsmeten och sprits på längden på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Längst med långsidorna som ett randigt mönster.
När spritsningar är klar, ställ plåten i mitten av ugnen i 175C° (varmluft kör jag på) i cirka 25 minuter.
 
Lägg ut en kökshandduk på köksbänken eller bakytan, samt ett bakplåtspapper vid sidan av. 
 
När marängen är klar, ta ut plåten och få av marängen på kökshandduken. Ställ undan plåten.
Lägg det andra bakplåtspappret ovanpå marängen och enklast, enligt mig själv för att vända marängen, är att lägga halva kökshandduken ovanpå det andra bakplåtspappret på marängen. Ta tag i två av hörnen och vänd marängens spritsade fina del neråt.
Ta bort bakplåtspappret på undersidan av marängen som nu är uppåt och låt svalna.
 
Under tiden...
Töm ur burkarna på vätskan med madarinklyftorna i. Om du vill kan du även hacka klyftorna lätt för att få mindre bitar, men det är bara en smakfråga.
Vispa vispgrädden.
 
Montering:
När marängen har svalnat, börja med att täcka marängens yta med ett jämntjockt lager av vispgrädde men spara ena långsidans kant med lite mindre grädde på som blir själva skarven. Där efter lägg ut mandarinklyftorna.
Rulla sedan ihop försiktigt med hjälp av bakplåtspappret under marängen tills du har skarven neråt.
Låt stå svalt innan servering.
 

Kommentera här: